Vuoden 2013 Timanttikisat onnistuneesti takana

Vuonna 2013 Timanttikisat kokivat uudistuksen, kun nuorten sarjat saivat kokonaan omat kisansa. Edelleen aikuisille järjestettiin laadukkaat kansalliset kisat, joissa kipaili jälleen hyvä määrä suomalaisia yleisurheilijoita. Myös Nuorten Timanttikisat keräsivät hyvin osallistujia, joten hyvin todennäköisesti myös ensi vuonna järjestetään erilliset kisat aikuisille ja nuorille.

Aikuisten kisoissa olosuhteet olivat loistavat lämmön ollessa yli 20 astetta ja myötätuulen puhaltaessa etusuoralla. Varsinkin miesten sadalle metrille saapui paljon juoksijoita ja suurimmalle osalle juoksijoista tarjottiinkin mahdollisuus kahteen juoksuun järjestämällä sekä A- että B-finaalit. Monissa lajeissa nähtiin hyviä kansallisen tason suorituksia sekä mielenkiintoisia kilpailuita. Aikuisten Timanttikisoissa pääpalkinto on perinteisesti jaettu kansainvälisen pistetaulukon avulla eli korkeimmat pistesuorituksen tehnyt urheilija on saanut aidon timantin.

Vuonna 2013 timantin voitti loukkaantumisen jälkeen kilparadoille palannut Ella Räsänen, joka juoksi 100 metriä aikaan 11,99. Lähtökohtaisesti myötätuulivähennyksiä ei tuloksiin tehdä pisteitä laskettaessa, joten Ellan juoksun aikana puhaltanut 2,2 metrin myötäinen ei vaikuttanut pisteisiin. Toiseksi suurimmat pisteet suorituksestaan sai Sanna Kämäräinen heitettyään kiekkoa 56,55.

Ensimmäistä kertaa pitkän tauon jälkeen nuorille järjestetyt Timanttikisat olivat menestys kisojen kerätty Sastamalaan yli 200 nuorta tekemään yli 600 lajisuoritusta. Ajankohta kisoille oli hyvä eli viikko ennen 14-17-vuotiaiden SM-kisoja. Lajivalikoiman pohjana nuorimmissa sarjoissa oli kolmiottelu, jonka valitsivatkin käytännössä kaikki 9- ja 11-vuotiaiden sarjoissa kilpailleet. Kaikissa ikäluokissa tehtiin erittäin kovia tuloksia, jotka sijoittuivat Suomen tilaston kärkisijoille. Sää oli päivän aikana vaihteleva ja myös vettä satoi päivän kuluessa runsaasti.

Nuorten kisoissa Timanttia ei ole mahdollista jakaa suoraviivaisesti pistetaulukoiden avulla, koska ei ole tapaa laittaa eri lajeja ja sukupuolia tasa-arvoiseen asemaan. Nuorille timantti jaetaan monia eri näkökulmia pohtien. Huomioon otetaan urheilijan sijoittuminen tuloksellaan tilastoissa, tuloksen suhde kyseisen sarjan Suomen ennätykseen tai kansainväliseen tasoon jne. Tänä vuonna hyviä ehdokkaita timantin saajaksi oli useita, joten valinta oli varsin haasteellinen. Vuonna 2013 timantti päätettiin antaa Toni Keräselle, joka P15-sarjassa heitti keihäässä voittoon tuloksella 68,88 ja paransi pituudessa ennätystään 34 senttiä tulokseen 634 ja nousi Suomen tilastossa toiseksi. Hieno lajiyhdistelmä erittäin kovin tuloksin katsottiin timantin arvoiseksi suoritukseksi.

Julkaistu kohteessa Yleinen